Depozitarea nucilor
Pentru asigurarea calitatii miezului pe o
durata cat mai mare de timp , dupa recoltarea nucilor se vor executa
obligatoriu urmatoarele operatiuni:
Spalatul nucilor
1. Spalarea nucilor : Dupa recoltare , se
aleg nucile care sunt inca cu coaja verde de cele care sunt fara coaja si
curate. Nucile pe care mai sunt coji deverzi se baga in saci de urzica sau
canepa si se umezesc bine, dupa care se depoziteaza pentru 1-2 zile la umbra.
Dupa acest interval , coajaverde se desprinde cu usurinta de nuca. Frunctele pe
care sunt vizibile pete de suc verde de coaja se spala imediat, cate 2-3 minute
in apa rece.
2. Uscarea nucilor: se face sub jet de
aer cald sau in locuri foarte bine ventilate. Nucile seaseaza in straturi de
maxim 25 cm grosime in locuri foarte bine ventilate si seravasesc de 3-4 ori pe
zi. Pot fi uscate si la soare.
3. Dezinfectarea & albirea nucilor:
Datorita faptului ca pe piata internationala se cere ca miezul sa aiba o culoare
galben-aurie se impune albirea nucilor. De asemenea, acest lucru determina
practic si dezinfectarea nucilor de sporii de mucegai ce pot rezulta in urma
proceselor de putrefactie a urmelor de mezocarp. Pentru cantitatile mici de
nuci se procedeaza in modul urmator: se iau 6 kg de hipoclorit de calciu si 3,5
kg de carbonat de sodiu, la 10 litri de apa, ce se dizolva separat; se toarna
apoi solutia de carbonat de calciu peste solutia de hipoclorit , dupa care se
completeaza pana la cantitatea de 100 de litri. Solutia astfel obtinuta se
amesteca bine de tot, dupa care se lasa 48 de ore sa se limpezeasca, dupa care
se decanteaza solutia limpede. Nucile uscate se pun intr-un vas de lemn , dupa
care se toarna solutie pana cand acestea incep sa pluteasca. Se agita bine timp
de 3-5 minute. Daca in urma acestei operatiuni nucile nu sunt inalbite
corespunzator se adauga2,5 litri de otet pentru 100 de kg de solutie. Cu 100
litri de solutie se pot inalbi aproximativ 400 de kg de nuci in coaja. Nucile
nu se spala dupa ce sunt scoase din solutie si se usuca in mod obisnuit. (I.F.
Radu-1939)
4. Ambalarea nucilor: In vederea
depozitarii, nucile se ambaleaza in saci de minim 25 de kg si maxim 200 de kg,
in spatii curate, bine ventilate si ferite de rozatoare
Uscator5. Depozitarea propriu-zisa :
poate avea loc pana la 2 ani , daca s-au respectat corespunzator cerintele de
spalare si dezinfectare. este recomandabila depozitarea nucilor numai in coaja.
Miezul de nuca curat este recomandat sa fie valorificat intr-o perioada de timp
cuprinsa intre 30 si 60 de zile, numai in conditiile in care acesta este
ambalat in cutii de carton cu hartie pe interior sau in saci de polietilena
vidati.
Respectarea intocmai a acestor operatiuni
conduce la pastrarea corespunzatoare a calitatii miezului de nuca. Astfel
acesta ramane cu o culoare alb-galbuie pentru o perioada de timp de pana la 2
ani de zile. In cazul in care aceste operatiuni nu sunt realizate la timp,
calitatea miezului de nuca se va deprecia prin schimbarea culorii miezului de nuca
din alb-galbui intr-o culoare brun-roscata spre negru. Acest lucru este
determinat de aparitia sporilor de mucegai. De asemenea , daca nu sunt
respectate aceste operatiuni exista posibilitatea foarte ridicata de aparitie a
viermilor care compromit total calitatea miezului de nuca. Si nu in ultimul
rand, este demn de retinut ca o nuca tratata corespunzator garanteaza obtinerea
unui pret de valorificare superior, ceea ce justifica pe deplin efectuarea
corecta, completa si la timp a acestor operatiuni de curatare, dezinfectare si
depozitare.
Cuvinte cheie: "nuci", "nuci de vanzare", "vand nuci", "vindem nuci", "cumparam nuci", "miez de nuca", "miez nuca", "nuca", "nuts", "nut", "walnut", "walnuts", "ceviz", "ceviz satiyoruz", "amber", "brown", "maro", "nuci in coaja", "nuci export", "nuci import", "nuci uscate", "nuci verzi", "cumpar nuci", "nuci cantitati", "nuci cantitati mari", "nuci albe", "nuci miez", "nuc", "livada", "livada de nuci", "livezi de nici", "cultura nuci", "nucul"
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu