luni, 14 octombrie 2013

Depozitarea nucilor



Depozitarea nucilor
Pentru asigurarea calitatii miezului pe o durata cat mai mare de timp , dupa recoltarea nucilor se vor executa obligatoriu urmatoarele operatiuni:

Spalatul nucilor
1. Spalarea nucilor : Dupa recoltare , se aleg nucile care sunt inca cu coaja verde de cele care sunt fara coaja si curate. Nucile pe care mai sunt coji deverzi se baga in saci de urzica sau canepa si se umezesc bine, dupa care se depoziteaza pentru 1-2 zile la umbra. Dupa acest interval , coajaverde se desprinde cu usurinta de nuca. Frunctele pe care sunt vizibile pete de suc verde de coaja se spala imediat, cate 2-3 minute in apa rece.
2. Uscarea nucilor: se face sub jet de aer cald sau in locuri foarte bine ventilate. Nucile seaseaza in straturi de maxim 25 cm grosime in locuri foarte bine ventilate si seravasesc de 3-4 ori pe zi. Pot fi uscate si la soare.
3. Dezinfectarea & albirea nucilor: Datorita faptului ca pe piata internationala se cere ca miezul sa aiba o culoare galben-aurie se impune albirea nucilor. De asemenea, acest lucru determina practic si dezinfectarea nucilor de sporii de mucegai ce pot rezulta in urma proceselor de putrefactie a urmelor de mezocarp. Pentru cantitatile mici de nuci se procedeaza in modul urmator: se iau 6 kg de hipoclorit de calciu si 3,5 kg de carbonat de sodiu, la 10 litri de apa, ce se dizolva separat; se toarna apoi solutia de carbonat de calciu peste solutia de hipoclorit , dupa care se completeaza pana la cantitatea de 100 de litri. Solutia astfel obtinuta se amesteca bine de tot, dupa care se lasa 48 de ore sa se limpezeasca, dupa care se decanteaza solutia limpede. Nucile uscate se pun intr-un vas de lemn , dupa care se toarna solutie pana cand acestea incep sa pluteasca. Se agita bine timp de 3-5 minute. Daca in urma acestei operatiuni nucile nu sunt inalbite corespunzator se adauga2,5 litri de otet pentru 100 de kg de solutie. Cu 100 litri de solutie se pot inalbi aproximativ 400 de kg de nuci in coaja. Nucile nu se spala dupa ce sunt scoase din solutie si se usuca in mod obisnuit. (I.F. Radu-1939)
4. Ambalarea nucilor: In vederea depozitarii, nucile se ambaleaza in saci de minim 25 de kg si maxim 200 de kg, in spatii curate, bine ventilate si ferite de rozatoare
Uscator5. Depozitarea propriu-zisa : poate avea loc pana la 2 ani , daca s-au respectat corespunzator cerintele de spalare si dezinfectare. este recomandabila depozitarea nucilor numai in coaja. Miezul de nuca curat este recomandat sa fie valorificat intr-o perioada de timp cuprinsa intre 30 si 60 de zile, numai in conditiile in care acesta este ambalat in cutii de carton cu hartie pe interior sau in saci de polietilena vidati.

Respectarea intocmai a acestor operatiuni conduce la pastrarea corespunzatoare a calitatii miezului de nuca. Astfel acesta ramane cu o culoare alb-galbuie pentru o perioada de timp de pana la 2 ani de zile. In cazul in care aceste operatiuni nu sunt realizate la timp, calitatea miezului de nuca se va deprecia prin schimbarea culorii miezului de nuca din alb-galbui intr-o culoare brun-roscata spre negru. Acest lucru este determinat de aparitia sporilor de mucegai. De asemenea , daca nu sunt respectate aceste operatiuni exista posibilitatea foarte ridicata de aparitie a viermilor care compromit total calitatea miezului de nuca. Si nu in ultimul rand, este demn de retinut ca o nuca tratata corespunzator garanteaza obtinerea unui pret de valorificare superior, ceea ce justifica pe deplin efectuarea corecta, completa si la timp a acestor operatiuni de curatare, dezinfectare si depozitare.



Cuvinte cheie: "nuci", "nuci de vanzare", "vand nuci", "vindem nuci", "cumparam nuci", "miez de nuca", "miez nuca", "nuca", "nuts", "nut", "walnut", "walnuts", "ceviz", "ceviz satiyoruz", "amber", "brown", "maro", "nuci in coaja", "nuci export", "nuci import", "nuci uscate", "nuci verzi", "cumpar nuci", "nuci cantitati", "nuci cantitati mari", "nuci albe", "nuci miez", "nuc", "livada", "livada de nuci", "livezi de nici", "cultura nuci", "nucul"

Livezile comerciale


Livezile comerciale sunt acele livezi realizate pe suprafete mai mari de 10 hectare si care, de obicei, sunt administrate de catre o persoana juridica.
Productia obtinuta este supusa in mod obligatoriu proceselor de conditionare, procesare, depozitare, industrializare si comercializare intr-un cadru organizat.
Daca in cazul livezilor familiale proprietarii acestora nu sunt dispusi intotdeauna sa investeasca in utilaje si capacitati performante de conditionare, depozitare si procesare, in cazul livezilor comerciale acest lucru devine imperativ datorita faptului ca o pierdere de 20% din productia unei livezi mature reprezinta contravaloarea tuturor acestor utilaje de conditionare.
Un alt argument pentru realizarea propriei capacitati de conditionare-depozitare-procesare este acela al valorii adaugate net superioare pe intreg ciclul descris. Iata o asemenea exploatatie comerciala din Franta
Nu este totuna sa vinzi o nuca neprocesata ( cu sub un euro pe kilogram) cu vanzarea miezului de nuca alb-galbui uniform, lipsit de mucegaiuri. Poate fi o diferenta de cel putin 200% in privinta pretului de valorificare.
Din punct de vedere legal, infiintarea unei livezi comerciale poate avea loc numai cu puieti achizitionati dintr-o pepiniera autorizata.
E vremea recolteiIn linii mari, infiintarea unei livezi comerciale presupune derularea urmatorilor pasi absolut obligatorii:
1. Realizarea unui studiu pedologic pentru relevarea caracteristicilor fizico-chimice ale solului;
2. Analiza datelor de agro-meteorologie specifice locului de plantare pentru ultimii 10 ani. In functie de nivelul anual al precipitatiilor, de data aparitiei primului si ultimului inghet, de amplitudinea termica caracteristica perioadei cuprinsa intre sfarsitul iernii si primavara ( definita ca fiind variatia termica de la zi la noapte in 24 de ore consecutive), se alege soiul cel mai potrivit pentru zona in care doriti sa realizati livada;
3. Alegerea propriu-zisa a soiului de nuci si a polenizatoului corespunzator;
4. Intocmirea proiectului tehnic de autorizare. Acesta include descrierea schemei de plantare, nominalizarea soiului ce va fi utilizat , precum si normativul de lucrari si recomandari esentiale in privinta acestora. Acesta trebuie intocmit numai de catre specialisti autorizati in acest sens. In baza acestui proiect tehnic de infiintare a viitoarei livezi , Directia Agricola Judeteana va elibera autorizatia de plantare a livezii.
5. Infiintarea propriu-zisa a livezii, conform specificatiilor si recomandarilor incluse in proiectul tehnic de autorizare.
PENTRU VALORIFICAREA PRODUCTIEI DE NUCI RECOMAND CALDUROS ASOCIEREA MAI MULTOR PRODUCATORI PENTRU INFIINTAREA UNUI GRUP DE PRODUCATORI, DATORITA FAPTULUI CA STATUL ROMAN SI UNIUNEA EUROPEANA SUSTIN MATERIAL ACEST DEMERS PRIN SUBVENTIONAREA A PESTE 70% DIN COSTURILE PRESUPUSE DE ACHIZITIONAREA UTILAJELOR DE PROCESARE.
 Cuvinte cheie: "nuci", "nuci de vanzare", "vand nuci", "vindem nuci", "cumparam nuci", "miez de nuca", "miez nuca", "nuca", "nuts", "nut", "walnut", "walnuts", "ceviz", "ceviz satiyoruz", "amber", "brown", "maro", "nuci in coaja", "nuci export", "nuci import", "nuci uscate", "nuci verzi", "cumpar nuci", "nuci cantitati", "nuci cantitati mari", "nuci albe", "nuci miez", "nuc", "livada", "livada de nuci", "livezi de nici", "cultura nuci", "nucul"

Livezile Familiale



1)      Livezile familiale sunt acele livezi realizate  pe suprafete mici, astfel incat terenurile detinute de o familie sa fie valorificate cat mai bine.
Din punctul de vedere al dimensiunii, o livada familiala are o marime cuprinsa intre 0,1 si 10 hectare.

Productia obtinuta este destinata in principal auto-consumului si  comercializarii prin piete, targuri si oboare.
Din punct de vedere legal, infiintarea unei livezi familiale poate avea loc  numai cu puieti achizitionati dintr-o pepiniera autorizata.

Daca se urmareste obtinerea unei productii constante si consistente in timp, este recomandata infiintarea livezilor familiale numai cu puieti altoiti proveniti din pepiniere autorizate pentru producerea materialului saditor.

Daca se urmareste reducerea costurilor intiale de infiintare a unei livezi de nuc familiale, se poate opta pentru infiintarea acestei livezi sa se utilizeze puiet de nuc selectionat ( nealtoit). In aceasta situatie va puteti astepta ca primele fructe sa fie produse dupa un interval de timp cuprins intre 8 si 10 ani de la plantarea in livada.  Din acest punct de vedere este mult mai eficient sa se infiinteze o livada familiala cu puiet altoit obtinut intr-o pepiniera autorizata, care incep sa rodeasca inca din anul 3-4, urmand ca din anul 7-8 sa se apropie de potentialul productiv al soiului pentru care se opteaza la infiintare.

Persoanele interesate sa pastreze productia de nuci in conditii optime pe termen lung  se pot informa despre activitatile de conditionare si depozitare.

Cuvinte cheie: "nuci", "nuci de vanzare", "vand nuci", "vindem nuci", "cumparam nuci", "miez de nuca", "miez nuca", "nuca", "nuts", "nut", "walnut", "walnuts", "ceviz", "ceviz satiyoruz", "amber", "brown", "maro", "nuci in coaja", "nuci export", "nuci import", "nuci uscate", "nuci verzi", "cumpar nuci", "nuci cantitati", "nuci cantitati mari", "nuci albe", "nuci miez", "nuc", "livada", "livada de nuci", "livezi de nici", "cultura nuci", "nucul" 

Soiuri de nuci FR

Soiuri din franta
Majoritatea tarilor cultivatoare de nuci au ajuns la concluzia ca inmultirea nucului prin samanta nu poate sa constituie calea rentabila  pentru infiintarea de plantatii intensive la aceasta specie.
Aproape intreaga productie provine din biotipurile locale ce nu satisfac cerintele  si exigentele mereu crescande ale consumatorilor, deziderate ce nu pot fi realizate decat prin cultivarea unor soiuri de nuc. Inmultirea  prin seminte, cum s-a procedat secole de-a randul si cum se mai procedeaza inca, nu transmite la urmasi caracterele si insusirile plantei mama. Dintr-o nuca buna poate rezulta un pom cu nuci de calitate inferioara si invers. Pe langa aceasta, nucul este avizat de polenizarea straina, mai ales datorita faptului ca la majoritatea soiurilor organele reproductive barbatesti (amentii cu polen) si cele femeiesti (ovarele) nu se matureaza deodata pe acelasi pom.
In aceasta situatie, calea cea mai sigura de a avea plantatii de nuc cu soiuri si tipuri superioare, ramane cea a inmultirii vegetative si in special altoirea, prin care insusirile plantei inmultite raman neschimbate.
Pentru eliminarea acestui inconvenient s-a trecut la selectionarea unor biotipuri valoroase, creearea si apoi omologarea de soiuri si portaltoi care corspund comenzilor sociale actuale.
In acest fel exista posibilitatea de a avea plantatii uniforme, cu productie posibil de standardizat, in cantitati cat mai mari, cu perspective de a face comert.
La nuc, ca si la alte specii fructifere lemnoase, precocitarea de rodire (adica momentul aparitiei primelor fructe), este un caracter genotipic. Aceasta este influentat in egala masura atat de factorii ecologici cat si de cei culturali.
Pomii crescuti pe radacini proprii produc fructe dupa 10-15 ani,in timp ce la aceia altoiti pe Juglans regia primele fructe apar dupa 6-8 ani de la plantare, pentru ca in cazul altoirii pe Juglans nigra, primele fructe sa apara dupa 5-6 ani, sau chiar mai devreme.
Datorita acestor particularitati, pentru practica este mai importanta varsta la care apar primele recolte eficiente din punct de vedere economic.
Important este si faptul ca nucii altoiti dau fructe de calitate mai buna, cu valoare comerciala si alimentara mai mare, in timp ce de la nucii proveniti dprin seminte se pot alege maximum 20% fructe de calitate.
Din aceste motive organizarea noilor plantatii de nuc, indiferent de marimea lor, trebuie sa se faca si la noi cu pomi altoiti. (sursa gazetadeagricultura.info)





Cuvinte cheie: "nuci", "nuci de vanzare", "vand nuci", "vindem nuci", "cumparam nuci", "miez de nuca", "miez nuca", "nuca", "nuts", "nut", "walnut", "walnuts", "ceviz", "ceviz satiyoruz", "amber", "brown", "maro", "nuci in coaja", "nuci export", "nuci import", "nuci uscate", "nuci verzi", "cumpar nuci", "nuci cantitati", "nuci cantitati mari", "nuci albe", "nuci miez", "nuc", "livada", "livada de nuci", "livezi de nici", "cultura nuci", "nucul"

Soiuri de nuci romanesti

Soiuri de nuci romanesti
Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea in zona geografica intinsa din Balcani spre est, pana in Himalaya si sud-vestul Chinei.
In tara noastra, nucul este stravechi. Pana la inceputul secolului XX existau paduri si plantatii intinse de nuc in judetele Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Bacau, Neamt, Iasi, Suceava.
Se inmulteste aproape numai prin samanta, dar cu destula greutate. Spontan, creste sporadic in paduri de amestec, mai ales la deal, in Romania, in special in Banat si Oltenia. Cultivat, creste in toate regiunile tarii. Nucul iubeste solurile roditoare si destul de umede, dar nu se recomanda de sadit pe locurile joase pentru ca este destul de vulnerabil la ingheturile tarzii.
Nucile se culeg in general in lunile septembrie-octombrie, depinzand de soiul nucului.
Sunt anumite caracteristici care trebuie urmarite pentru determinarea soiurilor de nuc, intre acestea numarandu-se: marimea nucilor (mici, mijlocii si mari), forma nucilor (sferica, elipsoidala, sferica-turtita, ovoidala), coaja de nuca (aspectul, grosimea, culoarea, rezistenta la spargere), sudura cojilor de nuca (puternica, mijlocie, slaba, incompleta, completa), forma bazei nucilor (retezata, scobita, ascutita, rotunjita), forma varfului nucilor (rotunjit, ascutit, scobit, trunchiat), miezul (forma, greutate, gust, culoare, aroma).
O parte dintre soiuri romanesti de nuc sunt obtinute in cadrul Statiunilor de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura din tara noastra, prin hibridarea si selectia unor biotipuri locale.
La Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Ramnicu Valcea exista singura singura colectie de nuc din tara. Statiunea adaposteste peste 110 forme de nuc si peste 2.500 de hibrizi. O nuca de calitate trebuie sa aiba intre 10 si 16 grame si 50% din greutatea ei sa fie miez, conform standardului mondial.

Soiuri de nuc obtinute la SCDP Valcea


Valcor – soi de nuc viguros, intra pe rod timpuriu, produce constant, este rezistent la ger, seceta si boli. Infloritul este semitardiv, de tip protandru, florile masculine (amentii) infloresc inaintea celor femele si produc mult polen. Polenizatorii recomandati sunt soiurile: Geoagiu 65, Germisara, Jupanesti, Mihaela si Orastie. Fructul este mijlociu, are forma larg eliptica, cu orificiu peduncular bine inchis. Coaja este subtire, neteda si se sparge usor. Greutatea medie este de 12-13 g iar miezul care se extrage intreg, are culoarea galbuie, gust placut si aromat, fiind de o buna calitate. Miezul reprezinta 51-52% din greutatea totala a fructului si contine 72,23% lipide si 26,57% protide. Acest soi merita sa fie extins in zona dealurilor subcarpatice. Maturarea are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.
Valmit – soi de nuc foarte viguros, precoce, produce constant, rezistent la ger, seceta si destul de rezistent la boli. Infloritul este semitardiv de tip protogin, florile femele infloresc inaintea celor mascule. Fructul este aspectuos, de forma larg eliptica, cu coaja neteda, subtire, care se sparge usor, de culoare galbuie, greutatea medie 12,6 g; miezul se extrage usor, intreg, are culoarea galbuie si gustul placut, de calitate buna, detine 52% din greutatea fructului si contine 62,9% lipide si 30,36% protide. Merita sa fie extins in cultura, in zona dealurilor subcarpatice. Maturarea are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.
Valrex – soi de nuc de vigoare mijlocie, produce constant, tolerant la boli, rezistent la ger si seceta. Infloreste semitardiv, florile fiind de tip protandru, cu mult polen. Principalii polenizatori sunt soiurile Jupanesti, Germisara, Geoagiu 65, Mihaela si Orastie. Fructul are forma larg eliptica, orificiul peduncular bine inchis, coaja subtire si neteda, de culoare galben-maronie, greutatea medie este 14g; miezul de nuca se extrage intreg, are culoarea alb galbuie, gustul placut aromat. Miezul contine lipide si substante proteice. Muturarea nucilor are loc in prima decada a lunii septembrie.
Soiuri de nuc obtinute la SCDP Iasi
Anica – este un soi de nuc de vigoare medie, foarte rezistent la boli, destul de rezistent la ger, seceta si foarte productiv. Fructul este simetric, mare, de forma ovala, usor ascutit la varf. Coaja are culoarea crem si este relativ subtire. Miezul este bine dezvoltat. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.
Miroslava – este un soi de nuc destul de viguros, cu coroana globuloasa, productiv, rezistent la ger si la atacul bolilor. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protogin. Nucile sunt destul de mari, de forma rotund elipsoidala, rotunjite la capete si cu o greutate medie de 14,1%. Randamentul la miez este de 52,6%. Miezul are gust placut, bogat in lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima decada a lunii septembrie.
Ovidiu – este un soi de nuc de vigoare mijlocie, rezistent la seceta si ger. Nucile sunt mari, oval-alungite, rotunjite la capete. Coaja este subtire, miezul de culoare alb-galbuie. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.
Velnita – este un soi de nuc semiviguros, cu coroana globuloasa, rodeste si pe mugurii laterali, foarte productiv, tolerant la boli, rezistenta mai slaba la atacul de antracnoza si bacterioza, rezistent la ger. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protogin. Fructele sunt de marime mijlocie, cu forma rotund ovoida, cu greutate medie de 13,5 g si randamentul in miez de 50,6%, coaja cenusie-galbuie, miezul este bogat in lipide si are un gust placut. Maturarea are loc in partea a doua a lunii septembrie.
Soiuri de nuc obtinute la ICDP Pitesti-Maracineni
Argesean – este un soi de nuc viguros, productiv, rezistent la ger. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma rotunda, cu greutate medie de 14 g, cu un randament in miez de 51,8%; acesta se extrage intreg si este de culoare galbui-pai, cu gust placut. Coaja este galbena-cafenie, se sparge usor. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.
Bratia – este un soi de nuc viguros, productiv si rezistent la ger. Fructele sunt mari, de forma ovoidala. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul este de forma ovoida, cu greutatea medie de 13,8 g si cu randamentul in miez de nuca de 48%, de culoare galbuie. Miezul are un gust foarte bun, contine lipide si proteine. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.
Jupanesti – este un soi de nuc semiviguros, productiv, cu rezistenta buna la atacul bolilor specifice si foarte buna la ger. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul este mijlociu, oval, cu varful proeminent. Greutatea medie a fructului de 11,2 g si cu randamentul in miez de 51,9%, de culoare galbuie si cu gust placut. Coaja este cafenie iar miezul contine lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.
Mihaela – este un soi de nuc viguros, productiv cu rezistenta foarte buna la ger si buna la atacul de antracnoza si bacterioza. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Nuca este de forma sferica, cu greutate medie de 12 g, cu randamentul in miez de 50%, de culoare galbuie. Coaja este destul de tare, are culoarea galbena. Miezul se extrage usor din coaja, are gust foarte placut, aromat, contine lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.
Muscelean – este un soi de nuc viguros, productiv, cu fructificare si pe lastarii laterali si cu rezistenta foarte buna la ger si la atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul, de forma sferica, putin alungit, cu greutatea medie de 14,5 g si randamentul in miez de 51,2%, se extrage intreg; este de culoare alb-galbui. Coaja este de culoare galbena, potrivit de tare. Miezul se extrage usor, contine lipide, este crocant si are gust foarte placut. Maturarea are loc in a doua decada a lunii septembrie.
Roxana – este un soi de nuc viguros, productiv, rezistent la ger, tolerant la boli. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este mijlociu, sferic-ovoidal. Coaja este destul de fragila, neteda. Miezul se extrage usor, are gust placut, contine lipide si proteine. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii octombrie.
Soiuri de nuc obtinute la SCDP Geoagiu
Claudia – este un soi de nuc de vigoare mijlocie, rezistent la boli. Fructul este mijlociu-ovoidal, cu baza aplatizata. Coaja este foarte subtire, de culoare galben-deschisa. Miezul are gust foare placut si aromat, contine lipide si substante proteice. Maturarea are loc in prima jumatate a lunii septembrie.
Geoagiu 65 – este un soi de nuc semiviguros, cu coroana piramidala, rasfirata, bine luminata, ramuri fructifere groase si lungi, garnisite cu formatiuni de rod mixte, productiv si rezistent la ger. Intra pe rod din anul 6-7 de la plantare si produce foarte mult si in fiecare an. Tipul de inflorire este protogin, florile barbatesti infloresc mult mai tarziu decat cele femeiesti, necesitand polenizatori. Fructul este mare (15 g), are forma elipsoidala, ascutit la varf. Coaja de nuca este potrivit de groasa, cu suprafata neteda, de culoare maronie, se sparge usor in mana. Sudura valvelor este buna dar proeminenta. Orificiul peduncular este mare, dar bine inchis cu fibre. Miezul reprezinta 50% din greutatea fructului si contine 69% substante grase si 17,5 % substante proteice. Tegumentul este de culoare galbuie-inchis. Gustul este placut aromat. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatatea a lunii octombrie.
Orastie – este de vigoare mica-mijlocie, are coroana piramidala, bine luminata, ramurile de schelet solide, lungi si cu formatiuni fructifere mixte, productiv, rezista bine la ger si are o comportare buna la atacul bolilor specifice, bacterioza si antracnoza. Tipul de inflorire este protogin, florile femeiesti infloresc inaintea celor barbatesti, necesitand polenizatori. Intra pe rod din anul 6-7 de la plantare si produce mult si in fiecare an. Fructul este mediu, 13,7 g, de forma elipsoidala. Coaja este subtire, deschisa la culoare, foarte neteda; sudura valvelor este buna, se sparge usor in mana. Are fructe foarte aspectuoase. Orificiul peduncular este mic si bine inchis cu fibre. Miezul reprezinta 50-53 % din greutatea fructului, are tegumentul de culoare galben-pai, crocant si cu un continut bogat in substante grase 67,7 % si substante proteice 17,7 %. Gustul este placut, dulceag-aromat. Maturarea nucilor are loc in a doua jumatatea a lunii septembrie.
Sibisel 252 – soi de nuc de vigoare mica, este productiv si rezistent la boli. Fructul este mijlociu ca marime, ovoidal. Coaja este maro-deschisa, se sparge relativ usor. Miezul contine lipide, substante proteice si are gust placut aromat. Maturarea nucilor are loc in a doua jumatatea a lunii septembrie.
Sibisel 44 – este de vigoare mijlocie, are coroana piramidala larga, cu ramuri de schelet lungi destul de groase, garnisite cu formatiuni de rod mixte, rezista bine la ger si destul de bine la atacul bolilor specifice, bacterioza si antracnoza. Tipul de inflorire este protogin florile femeiesti infloresc cu mult timp inaintea celor barbatesti necesitand polenizatori. Intra destul de repede pe rod, incepand din anul 6-7 de la plantare, produce mult si in fiecare an. Nuca este mare (14,5g), de forma ovoidala, cu varful ascutit si baza rotunjita. Coaja este subtire, sudura valvelor este buna dar proeminenta, se sparge usor cu mana, de culoare maronie galbuie. Orificiul peduncular este destul de mic si bine inchis cu fibre. Miezul nucii reprezinta 48% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare alb galbui, este crocant cu gust dulce, placut aromat, se scoate usor din coji si contine 65,4% substante grase si 18,4% substante proteice. Maturarea fructelor are loc la sfarsitul lunii septembrie si, uneori, la inceput de octombrie.
Germisara – este de vigoare mare-mijlocie, coroana globuloasa, bine luminata, ramurile de schelet potrivit de groase, garnisite cu formatiuni de rod mixte, rezistent la ger si la atacul bolilor specifice. Caracterul de inflorire este protogin, florile femeiesti inflorind cu mult inaintea celor barbatesti. Necesita polenizatori. Intra pe rod in anul 6-7 de la plantare si produce foarte mult, in fiecare an. Este soiul cu cea mai mare productivitate
Sarmis – este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala, deasa, ramuri de schelet lungi, groase si formatiuni de rod mixte. Tipul de inflorire este protandru. Intra repede pe rod si produce incepand din anul 6-7 de la plantare. Rodeste si pe mugurii laterali ai ramurii anuale in proportie de 7-10% iar in unii ani mai favorabili formeaza si ciorchini de 7-9 fructe. Miezul contine proteine si lipide. Maturarea fructelor are loc la mijlocul lunii septembrie.
Soiuri de nuc obtinute la SCDP Targu Jiu
Novaci – soi de nuc semiviguros, foarte productiv, rezistent la ger si la tacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul de forma sferica, cu greutatea medie de 11,7 g, randamentul in miez de 47 %, se extrage din valve ca jumatati, este de culoare alb-galbui si de buna calitate. Miezul este crocant, aromat, are gust dulceag si contine lipide si substante proteice. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.
Susita – soi de nuc semiviguros, intra de timpuriu pe rod, productiv, rezistent la ger si tolerant la boli. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Nuca este de forma ovoida, are greutate medie de 12 g, se extrage intreg cu randamentul 50,6% , de culoare alb-pai si calitate foarte buna. Miezul are gust foarte bun, dulce, crocant, contine lipide si substante proteice. Maturarea nucilor are loc la inceputul lunii octombrie.
Victoria – este de vigoare mijlocie, cu rezistenta buna la atacul bolilor specifice si foarte buna la ger. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma ovoida, cu greutate medie de 11,4 g si cu un randament de miez de 44%. Perioada de maturare este semitimpurie.
Pestisani – este viguros, productiv, cu rezistenta foarte buna la ger si la atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma ovoidala, cu greutatea medie de 10 g, cu un randament in miez de 46,4 %, de culoare alb galbui, cu gust placut. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.
In Romania, nucul a fost si este protejat de lege. Nucii pot fi taiati in urmatoarele conditii:
§ exemplarele care au cel putin 1/3 din coroana uscata;
§ exemplarele care sunt pe suprafete unde s-a autorizat construirea de obiective;
§ exemplarele dezradacinate din cauze naturale.
Pentru fiecare nuc taiat, chiar in aceste conditii, proprietarul este obligat de lege sa planteze la loc trei nuci tineri. Taierile la nuc se fac primavara in martie-aprilie
Cuvinte cheie: "nuci", "nuci de vanzare", "vand nuci", "vindem nuci", "cumparam nuci", "miez de nuca", "miez nuca", "nuca", "nuts", "nut", "walnut", "walnuts", "ceviz", "ceviz satiyoruz", "amber", "brown", "maro", "nuci in coaja", "nuci export", "nuci import", "nuci uscate", "nuci verzi", "cumpar nuci", "nuci cantitati", "nuci cantitati mari", "nuci albe", "nuci miez", "nuc", "livada", "livada de nuci", "livezi de nici", "cultura nuci", "nucul"