Soiuri din franta
Majoritatea tarilor cultivatoare de nuci au ajuns la concluzia ca
inmultirea nucului prin samanta nu poate sa constituie calea rentabila
pentru infiintarea de plantatii intensive la aceasta specie.
Aproape intreaga productie provine din biotipurile locale ce nu
satisfac cerintele si exigentele mereu crescande ale consumatorilor,
deziderate ce nu pot fi realizate decat prin cultivarea unor soiuri de
nuc. Inmultirea prin seminte, cum s-a procedat secole de-a randul si
cum se mai procedeaza inca, nu transmite la urmasi caracterele si
insusirile plantei mama. Dintr-o nuca buna poate rezulta un pom cu nuci
de calitate inferioara si invers. Pe langa aceasta, nucul este avizat
de polenizarea straina, mai ales datorita faptului ca la majoritatea
soiurilor organele reproductive barbatesti (amentii cu polen) si cele
femeiesti (ovarele) nu se matureaza deodata pe acelasi pom.
In aceasta situatie, calea cea mai sigura de a avea plantatii de nuc
cu soiuri si tipuri superioare, ramane cea a inmultirii vegetative si
in special altoirea, prin care insusirile plantei inmultite raman
neschimbate.
Pentru eliminarea acestui inconvenient s-a trecut la selectionarea
unor biotipuri valoroase, creearea si apoi omologarea de soiuri si
portaltoi care corspund comenzilor sociale actuale.
In acest fel exista posibilitatea de a avea plantatii uniforme, cu
productie posibil de standardizat, in cantitati cat mai mari, cu
perspective de a face comert.
La nuc, ca si la alte specii fructifere lemnoase, precocitarea de
rodire (adica momentul aparitiei primelor fructe), este un caracter
genotipic. Aceasta este influentat in egala masura atat de factorii
ecologici cat si de cei culturali.
Pomii crescuti pe radacini proprii produc fructe dupa 10-15 ani,in
timp ce la aceia altoiti pe Juglans regia primele fructe apar dupa 6-8
ani de la plantare, pentru ca in cazul altoirii pe Juglans nigra,
primele fructe sa apara dupa 5-6 ani, sau chiar mai devreme.
Datorita acestor particularitati, pentru practica este mai
importanta varsta la care apar primele recolte eficiente din punct de
vedere economic.
Important este si faptul ca nucii altoiti dau fructe de calitate mai
buna, cu valoare comerciala si alimentara mai mare, in timp ce de la
nucii proveniti dprin seminte se pot alege maximum 20% fructe de
calitate.
Din aceste motive organizarea noilor plantatii de nuc, indiferent de
marimea lor, trebuie sa se faca si la noi cu pomi altoiti. (sursa
gazetadeagricultura.info)
luni, 14 octombrie 2013
Soiuri de nuci FR
Cuvinte cheie: "nuci", "nuci de vanzare", "vand nuci", "vindem nuci",
"cumparam nuci", "miez de nuca", "miez nuca", "nuca", "nuts", "nut",
"walnut", "walnuts", "ceviz", "ceviz satiyoruz", "amber", "brown",
"maro", "nuci in coaja", "nuci export", "nuci import", "nuci uscate",
"nuci verzi", "cumpar nuci", "nuci cantitati", "nuci cantitati mari",
"nuci albe", "nuci miez", "nuc", "livada", "livada de nuci", "livezi de
nici", "cultura nuci", "nucul"
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu